ברכת הגומל הבעל עבור אשתו

שאלה:

בשבת קודש בהעלותך עמד אדם ובירך הגומל וחתם שגמל לאשתי כל טוב , והתברר שבירך בעבור אשתו והוא עצמו לא נתחייב בברכה , האם יש סמך בפוסקים לכך ?

תשובה:

שלום רב

אין כל מקור לדבר כזה, אדם לא יכול לברך עבור אדם אחר, וגם לא להמציא נוסח משלו [בפוסקים בסי' קיט דנו בזה על פי הגמרא במעשה ברב יהודה שבירכו בריך רחמנא דיהביך לן וכו' וענה אמן ואמר "פטרתן מלאודויי" אבל שם זה נושא שונה ותלוי בגדר דין כל העונה אמן כמוציא מפיו, וראה שם בהגה' רעק"א]. מה שכן מצינו בפוסקים, הוא שיש שסברו שנשים לא מברכות הגומל אלא הבעל עולה לתורה ואומר ברכו את ה' המבורך, והאשה ומעת ועונה ברוך ה' המבורך וזה עולה לה כמו ברכת הגומל.

ראה בענין זה הרבה תשובות בענין הגומל לנשים כאן באתר.