שומע כעונה בקריאת שמע

שאלה:

איך עושים התרת נדרים

בנוסף האם לנשק מזוזה 3 פעמים זה הופך לנדר ? אם כל מקום שנכנסתי או יצאתי נשקתי כאילו בתור חובה אבל ברור שלא ידעתי שזה נדר בכלל

האם כלים (מחבת סיר וכדומה) שאין הפרדה ביניהם שהם בארון וגם מניחים אותם על אותו שיש למשל או שולחן גם אם השיש רטוב זה בעייתי ?

האם אדם שמתקשה לקרוא קריאת שמע ולהתפלל יכול להתפלל לבד אבל לפחות לשמוע קריאת שמע מאחר מדין שומע כעונה ולצאת ידי חובה?

תשובה:

שלום רב

  1. לא התכוונת להתחייב לעשות כך תמיד, וזה לא נדר.
  2. מגע קר אינו אוסר את הכלים, כך שאין בעיה במה שנעשה בארון. אבל להניח משהו חם על השיש זה כבר חייב הפרדה של ממש.
  3. בס' אבודרהם נקט בשם ר"י בר יקר רבו של רש"י שאין דין שומע כעונה בקריאת שמע, אלא רק בברכות קריאת שמע בלבד, משום שיש בה דין קריאה בפה ממש, וכן פסק הגר"א. אולם בשאגת אריה סי' ו האריך לבאר שמועיל שומע כעונה בקריאת שמע. לכן למעשה יש לחוש ולהחמיר לקרוא בעצמך. בכלל מאוד לא מומלץ לעשות שומע כעונה כשאין צורך, כי צריך כוונת שומע ומשמיע להוציא ידי חובה ולצאת ידי חובה, ויש לדקדק לשמוע היטב כל מילה בריכוז.