ברכת הגומל לחייל ששב מפעילות מבצעית

שאלה:

האם חייל שנכנס במסגרת פעילות צבאית לאיזור אוייב עזה .. לבנון .. האם צריך לברך הגומל?
פיני זר אביב

תשובה:

שלום רב

חייל שהשתתף בפעילות מבצעית מעשית בתוך עזה [לכידת מבוקשים תחת אבנים או ירי] צריך לברך הגומל ללא כל ספק. חייל ששהה בתוך תחום עזה אך לא השתתף בפעילות ממש בפועל יברך בלא שם ומלכות. ספרדי יכול לברך בכל מקרה מחמת הנסיעה הארוכה מאיזור הלחימה.

מקורות:

בשו”ת שבט הלוי חלק ט סי’ מה מצדד לחייב ברכה לשב ממלחמה אף שלא חווה סכנה של ממש, וכלשונו: וא”כ פשיטא דמי שבא משטח סננה ממשית מוקף שוללים ורוצחים אע”ג דלא קרה נס בפועל הא גופא ניסא הוי דיצא לחיים לא פחות מעוברי ימים כל הזמן בים שקט דמברכינן דעצם העברה בים נחשב נס. כן בשו”ת אור לציון ח”ב הלכות פסוקות או”ח פרק יד סי’ מג כתב לחייב בברכה טייסים במלחמה כיוון שהמקום בו הם טסים מוחזק כמקום סכנה, וה”ה לשאר חיילים. אולם בשו”ת לב חיים ח”ב סי’ מא מסופק בכך, כמו בילקוט יוסף ח”ג סי’ ריט מסופק בכך לדעת השו”ע שסבר שרק אלו המנויים בשו”ע מברכים הגומל – חולה עובר ארחות ימים ומדבריות ולא אחרים אלא אם כן היו בסכנה ממש.

למנהג הספרדים לברך הגומל בכל נסיעה מעל פרסה, בלאו הכי ניתן לברך.