חתונה של אחיין בתוך השלושים לפטירת האב

שאלה:

שלום, אחותי מחתנת בן בתוך החודשים על פטירת אבינו,
האם מותר לנו האחים להשתתף בחתונה? רק בחופה? לשבת בנפרד?

שנשמע בשורות טובות.

תשובה:

שלום וברכה

קרובים שאם הם לא יהיו בחתונה זה יפריע לחתן או לכלה, יש מקילים שהאבל יאכל בשולחן נפרד, ודווקא בתנאי שהאבל משמש גם כמלצר וכדומה, ולדעת הגרי”ש אלישיב צריך ממש לשמש בסעודה, ולא רק לעשות פעולה אחת סמלית, ויש אומרים שאם יש מוזיקה באולם אסור בכל מקרה, אמנם יש מתירים גם כשיש מוזיקה, מכיון שהוא עסוק לשמש את האורחים הרי הוא טרוד ואינו מתכווין ליהנות מהמוזיקה וכך המנהג.

בריקודים האבלים לא משתתפים, והמהדר יעמוד בחוץ ויקבל את האורחים הבאים… בפרט כאשר קרובם המתחתן אינו נמצא באותו חלק של האולם, למשל דודי הכלה הם האבלים והם נמצאים בצד של הגברים.

מקורות

מעיקר הדין מבואר ברמ”א בסימן שצ”א שהמנהג הוא לאסור לאכול בסעודה גם כשמשמש כמלצר וכדומה אמנם נוהגים להקל בקרובים שהעדרותם תקלקל את שמחת החתן והכלה, שיכולים להשתתף בסעודה בתנאים הנ”ל, וכפי שמבואר בשו”ת מהרשד”ם וכן פסק המשמרת שלום, ועיין בספר דברי סופרים בסימן שצ”א שהביא את השיטות בעניין.