קניית רכב בספירת העומר

שאלה:

האים מותר ללכת ולעשות קניית רכב בימיי הספירה או כדאי להמנע?

תשובה:

שלום רב.

יש  נוהגים להמנע מקניית דברים חדשים בספירת העומר שמברכים עליהם ברכת שהחיינו, שהרי הוא מודה על הגיעו לזמן זה שיש בו צער ואבל. אולם יש לדעת, שעל קניית כלי לצורך שימוש אישי מברכים שהחיינו, אבל קניית דבר לצורך שימוש משפחתי כמו מזגן דירה או רכב, מברכים ברכת הטוב והמטיב, וזה מותר לעשות גם בספירת העומר. לכן, אדם בודד ראוי שלא יקנה רכב בימים אלו, אולם, אדם נשוי או בעל ילדים רשאי לעשות זאת ולברך על כך ברכת הטוב והמטיב.

כמובן שזה בנוגע לפן ההלכתי, מבחינת ההרגשה ודאי מתאים יותר להמתין לפחות עד לאחר ל"ג בעומר.

מקורות:

בס’ עיקרי הד”ט ס”ס כא כתב שלא מצינו מקור בקדמונים לאסור לברך שהחיינו בימי הספירה, והוסיף שבמקומו לא נהגו להקפיד על כך כלל, וכ”כ בס’ יפה ללב סי’ תצג ס”ק ב ובשו”ת דברי מלכיאל ח”ג סי’ יג. אולם, באליהו זוטא שם ס”ק א החמיר בזה וכ”כ בעוללות אפרים מאמר קז ובטעמי המנהגים עמ’ רנא וארחות חיים סי’ תפט, וכן כתב בס’ מועד לכל חי סי’ ו אות יב אף שהוסיף שאינו איסור ממש.

ומכל מקום כתב השערי תשובה סי’ תקנא שברכת הטוב והמטיב נאמרת לכולי עלמא, וכ”כ בסידור היעב”ץ הל’ בין המצרים לגבי שלושת השבועות וכל שכן בימי הספירה, וזאת משום שבברכה זו אין הודאה על הזמן אלא על טובותיו של הקב”ה לבד.