הטעם שנהגו שלא להתחתן לאחר ל"ג בעומר

שאלה:

לכבוד הרבנים שליט"א
לאשכנזים שנהגו איסור תספורת, מוזיקה, וחתונה עד ל"ג בעומר.
א. מדוע התירו מוזיקה כבר בליל ל"ג הרי תלמידי ר"ע מתו לכל הדעות ל"ג ימים.
ב. מדוע כשם שהתירו מוזיקה מיום ל"ג יתירו חתונה כספרדים ועדיין לא נהגו להתחתן לפחות עד ר"ח סיון.

בתודה מראש

תשובה:

שלום וברכה

המוזיקה בליל ל"ג בעומר מותר רק משום שמחת הילולא דרשב"י, אדרבה, לגבי מוזיקה נהגו רבים מבני אשכנז להחמיר גם לאחר ל"ג בעומר, וכך היה מורה הגר"ש וואזנר ועוד. רק בל"ג בעומר עצמו התירו.

על טעם המנהג שלא לשאת אשה כל ימי הספירה כתב הט"ז אורח חיים סימן תצג ס"ק ב

"ודאי העיקר שאחר ל"ג בעומר לא מתו ואפ"ה נוהגים קצת אבילות מחמת גזרת תתנ"ו שהיתה באשכנז בין פסח לעצר' כמו שמפורש ביוצרות ופיוטים שאנו אומרים בשבתות ההם שהם נתיסדו כמו קינות כנלע"ד טעם המנהג שלנו שאין נושאין אחר ל"ג בעומר אבל להסתפר ודאי שרי אחר ל"ג בעומר שמחמת גזירה זו לא החמירו אלא בשמחה יתירה של נישואין מה שאין כן קודם ל"ג בעומר שמתו תלמידי ר' עקיבא ומוטל על כל העולם להתאבל בשבילם החמירו טפי אפילו בתספורת. בהגמ"נ כתוב באם חל ר"ח אייר בשבת נושאין בו".