פניה לבית משפט לאדם שכנראה לא יופיע בביה"ד

שאלה:

ב"ה
שלום וברכה!
יש לי רכב השייכת לחברה בע"מ (אשתי ואני בעלי המניות של החברה). אשתי נהנה בו, ורכב אחר פגע בה ועשה נזק לרכב. הרכב תוקן ע"פ הערכת והכוונות שמאי ביטוח.
הסוכן ביטוח הכין תביעה אזרחית לבית משפט נגד האדם שעשה את הנזק (הוא פגעה ברכב מאחור – נכנס בנו).
האם אני חייב במקרה זה לפנות קודם לדין תורה, או האם יש היתר לפנות לבית משפט.
זה שפגע בי מאד לא נעים ולא משתף פעולה בכלל. אפילו את חברת הביטוח שלו ות:ז שלו סירב לתת.
היינו צריכים לפנות למשטרה בשביל לקבל את הת"ז שלו והכתובת שלו (לפי מספר הרכב שלו).
האם מותר במצב זה לפנות לבית משפט לתביעות קטנות ללא פניה לבית הדין?
תודה רבה.

תשובה:

שלום רב,

כדאי לפנות לבית דין ובביה"ד יתנו לך היתר לפנות לערכאות.

א. יתכן שאם היא יראה שאתה פונה לביה"ד הוא יאות לבוא להתדיין איתך.

ב. יש לדעת שיש דעות בפוסקים שגם אדם שודאי לא יופיע בביה"ד צריכים לתבוע אותו קודם בבי"ד ובי"ד יתכן היתר לערכאות. ראה בספר כלי חמדה על פרשת השבוע – פרשת משפטים שהביא שאלה מכמה פוסקים מדוע מותר לתבוע בערכאות למרות שאם לא הוא יפסיד הרי יש איסור לפניהם ולא לפני עכו"ם וזה איסור דאורייתא, אז כדי להמנע מאיסור, ודאי אדם מצווה להפסיד את כל ממונו, אז מה ההיתר לפנות לערכאות? ועל כך יישב שאם הוא פונה לביה"ד וביה"ד מורה לו לפנות לערכאות אין בכך איסור משום שבעצם ניתן להגדיר את המהלך כשליחות של ביה"ד. ואם כך, לפי יישוב זה, אין הבדל אם האיש יבוא לביה"ד או לא, עצם העובדה שאתה מקבל היתר מביה"ד זה מונע ממך לעבור על איסור ערכאות. נכון, יש הרבה דעות בפוסקים שאם אדם לא יבוא לביה"ד אין איסור לתבוע אותו בערכאות, אבל אם יש אפשרות תמיד כדאי להמנע מכל איסור.