סדר האזכרה כשאין מניין

לכבוד הרבנים הנכבדים,
1. כשאין מניין באזכרה, האם מלבד פרקי התהילים אפשר לומר גם את תפילות "אנא" ו"קל מלא רחמים"?
2. האם חובה להתאמץ להשיג מניין באזכרה?

תשובה:

שלום רב

אין כל בעיה לומר אנא וא-ל מלא רחמים בלי מנין, כדאי מאוד לאסוף מנין בשביל הקדיש אבל זה לא מעכב.

בספר אורחות רבינו מופיע שהקהילות יעקב ובנו הגאון ר’ חיים קנייבסקי שליט”א עלו לקבר רעייתו (אמו של ר’ חיים ורעייתו של הקהילות יעקב) לבדם! כלומר, למרות שבנקל ודאי היו יכולים להשיג מנין לומר קדיש. גם בספר הליכות שלמה הביאו בשם הרב אויערבאך שבמקום לטרוח ולטוס לקברו של האב או האם ביום השנה, עדיף לתת את הכסף לצדקה לעילוי נשמת הנפטר וזה יועיל לו הרבה יותר