על נטילת ידים לאחר שינה קודם שרותים

בס"ד
בבוקר אני עושה נטילה צמוד למיטה ומיד מברך
אמרו לי לא לברך כוון שהגוף לא נקי
אמרתי כי איני מרגיש צורך כל כך להתפנות , האם אני יכול להמשיך לברך לאחר נטילה צמוד לקימה מהמיטה לפני השרותים ?

תשובה:

שלום רב

אין לברך, ואסביר:ברכת על נטילת ידים אינה קשורה כלל לנטילה שעושים כשקמים מחמת הרוח רעה, ברכה זו נחלקו הדעות מפני מה מברכים אותה, לדעת הרשב"א, משום שאדם בבוקר נעשה בריה חדשה והוא כמו כהן שמקדש ידיו ורגליו בכיור בבית המקדש לפני עבודתו. לדבריו ניתן להכליל ברכה זו כחלק מברכות השחר ולא צריך לברך דוקא כשנוטלים. לדעת הרא"ש הוא משום שיש מצוה ליטול ידים לצורך נקיות לפני התפילה. לדבריו, מי שיטול ידיו ויברך ואח"כ ילך לשירותים לפני התפילה, עשה ברכה לבטלה! כיון שכבר טינף ידיו שוב לפני התפילה וצריך ליטול שוב. לכן הברכה תמיד תאמר אחרי השירותים על הנטילה האחרונה שעושים לפני התפילה.

מקורות:

ביאור הלכה בתחילת סי' ד.