המרחק בין העמודים של העירוב

האם יש הגבלה במרחק בין עמוד לעמוד בעירוב ?
האם חוט רפוי בין עמוד לעמוד פוסל את העירוב ?

תשובה:

שלום רב

יש סוברים שצורת הפתח אינה מועילה בארבע רוחות כאשר הפירצה היא יותר מעשר אמות, אלא צריך שהפרוץ לא יהיה מרובה על העומד, ויש שכתבו שנכון לחוש לדעה זו. לכן, אם רוצים לעשות עירוב מצורות הפתח בלבד בלא גדרות וכיוצא בזה, יש להשתדל שלא יהיה 10 אמות בין העמודים.

מקורות:

ראה שו"ע סי' שסב סעי' י בשם הרמב"ם, ומשנה ברורה בסי' שסב ס"ק נט וביאור הלכה בסי' שמו. מה שכתבנו שניתן לעשות עירוב שכולו מצורת הפתח כאשר אין בכל אחת יותר מעשר אמות, כ"כ החתם סופר או"ח סי' פח, אולם בחזון איש עירובין סי' טו נראה שאם הפירצה היא עשר אמות ואין רוב עומד על הפרוץ בכללות ההיקף, לא יועיל לסותמה אפילו על ידי כמה צורות הפתח.

הקנה העליון צריך להיות מכוון ממש כנגד העמודים, כמו כן הוא צריך להיות על הקנים ולא מצידיהם, לכן ברפוי זה עשוי להיות בעיה.