טלטול בחדר מדרגות כשלא סומכים על העירוב העירוני

שאלה:

שלום כבוד הרב בעירי נשוא העירוב מאוד מוקפד מצד הרבנות, האם לאדם שמפקפיד לא לטלטל בשבת מצד חומרא ,יכול להקל לטלטל בחדר המדרגות או בלובי? תודה

תשובה:

אדם שמקפיד שלא לסמוך על העירוב העירוני, יכול לעשות עירוב חצרות לדיירי הבנים בפני עצמם, וכך בתוך הבנין יהיה מותר לו לטלטל בלא לקשר לנושא העירוני. בלי עירוב חצרות אין הבדל בין חדר המדרגות לחוץ.

מקורות:

דרך עשיית עירוב חצירות: לוקחים פת ומזכים אותה לכל דיירי החצר ומניחים אותה באחד הבתים שבחצר, לפני שמזכה את העירוב מברך ‘על מצות עירוב’ ואחר כך אומר ‘בהדין עירובא יהיה שרא לן לאפוקי ולעיולי מן הבתים לחצר ומן החצר לבתים ומבית לבית לכל הבתים שבחצר’ ובחדר מדרגות צריך לומר גם את הנוסח של שיתוף מבואות כיון שיתכן שדינם כדין מבוי, וכך הוא הלשון ‘בהדין עירובא יהא שרא לנא לאפוקי ולעיולי מן הבתים לחצר ומן החצר לבתים ומבית לבית ומחצר לחצר ומגג לגג ומבתים לחצרות ומחצות למבוי וממבוי לכל הבתים והחצרות שבמבוי זה לנו ולכל הדיירים במבוי זה’.

שיעור הפת לצורך העירוב הוא: כגרוגרת לכל בית שבחצר ובחצר שיש בה למעלה מי”ח [18] בתים די בי”ח גרוגרות לכל בני החצר. לפי שיעור החזון איש שיעור י”ח גרוגרות הוא כ800 סמ”ק שהם כ13 מצות מכונה.