דיבור של חול בשבת

שלום לכבוד הרב שליט"א.

1.חבר נתן לי ספר תורני בשבת במתנה. מכיון שלא היה נעים לי לקבל את הספר במתנה אמרתי לו: זה לא מתנה ואנחנו נתחשבן. כמובן שלא שאלתי אותו את המחיר.
האם יש כאן איסור של דיבור חול בשבת-"נתחשבן"?
2.האם מותר לשאול בשבת כמה עולה מאכל מסוים: לדוגמא כמה עלו החלות?יש לציין שאין לי רצון לקנות את אותן חלות אלא זה רק שיחה בעלמא.
3.האם לדעת מרן השולחן ערוך מותר להגיד בשבת דיבור של מצוה כגון:מחר אקנה תפילין,מחר אסע לישיבה,מחר ניסע לברית?
4.מרן בשולחן ערוך כותב:"כל הדברים שהם אסורים מדברי סופרים לא גזרו עליהם בין השמשות,והוא שיהא שם דבר מצוה או דוחק."
האם לדעת מרן מותר בבין השמשות לפני מוצ"ש להוציא את ספר ההפטרות מהארון,ולשים במקומו ספר הפטרות אחר שיהיה מוכן לקריאה בשבת הבאה?
מצד אחד מרן כתב "שיהא שם דבר מצוה" ונראה להתיר,מצד שני יש אפשרות לעשות את זה במוצ"ש ואולי יש צד לאסור.

תודה לרב.

תשובה:

שלום רב

  1. עצם המילה נתחשבן לא נראה לי שיש בה איסור, כיון שלא מדובר במשהו מוגדר וגם החבר עוד לא הביע את נכונותו לקבל משהו, אבל עצם הקנין בשבת אסור [גם במתנה] לכן יש להתכוין שלא לזכות במתנה עד לאחר השבת.
  2. חשבונות שעבר מותר לחשב, כמבואר בשו"ע סי' שז סעיף ו.
  3. לכאורה מה שהתירו הוא רק דיבור הנצרך למצוה, אבל סיפור דברים בעלמא שאין בו תועלת למצוה, ודאי אסור.
  4. ודאי אסור. יש שבוע שלם לעשות זאת…