זמן סעודה שלישית בשבת

מה זמן אכילת סעודה שלישית בשבת, לפני תפילת מנחה או אחרי? ואם אכלתי לפני תפילת מנחה יצאתי?

תשובה:

שלום רב

המנהג לכתחילה לאכול סעודה שלישית אחרי תפילת מנחה וזאת משני טעמים: א. כיון שהגיע זמן התפילה אסור להתחיל בסעודה עד שיתפלל [ויש שדחו טעם זה כיון שהוא אמור לענין סעודה גדולה בדוקא שרגילים להאריך בה כמה שעות ולא לגבי סעודה כזו]. ב.  על פי הקבלה, כל סעודה קודמת לה התפילה השייכת לה.

אולם, מי שקשה לו מאיזו סיבה לנהוג כך, רשאי בדיעבד לאכול לפני התפילה [וכך נוהגים רבים בערב פסח שחל בשבת, שאוכלים סעודה שלישית לפני שעובר זמן אכילת חמץ].

מקורות:

ראה רמ"א סי' רצא סעי' ב ובמשנה ברורה שם שהזכיר את הטעם הראשון, וע"ע ערוך השולחן שם סעי' ד שהביא את הטעם השני.