עלייה לקבר בשנה מעוברת

אימי ז"ל ניפטרה ב- יג' באייר תשע"ג [לפני כ 10 חודשים]
השנה כידוע שנה מעוברת , האם אפשר לעלות בתחילת חודש ניסן או בסוף אדר ב' ואז גם לקיים אזכרה?
האם העליה לקבר היא מנהג או דין?

תודה

תשובה:

שלום רב.

העלייה לקבר ביום השנה היא מנהג. ענינו של יום זה, הוא שבכל שנה ושנה בהגיע יום הפטירה המת נידון שוב בשמים על חטאיו, ועל ידי שצאצאיו פוקדים את קברו באמירת תהילים וקדיש הוא ניצול מהדין, לכן כדאי לעשות כל מאמץ לקיים מנהג זה במועדו. כמובן, אם לא ניתן לעשות זאת [נסיעה לחו"ל וכיוצא בזה], אפשר לדחות או להקדים לזמן אחר.

גם בשנה מעוברת הזמן העיקרי לאזכרה הוא ביום הפטירה, אלא שבשנה הראשונה עולים לקבר בסוף הי"ב חודש, במקרה שלכם זה בי"ג בניסן. מנהג הספרדים לעלות לקבר גם ב11 חודש שזה י"ג באדר ב.

ראוי להרבות בתפילות מצוות ומעשים טובים כנתינת צדקה וכדומה לעילוי נשמת הנפטר, וזוהי הטובה הגדולה ביותר שנוכל לעשות איתו כשהוא בגנזי מרומים בעולם האמת.