השתתפות ב'סיום' כשאחד ההורים יושב שבעה

לכבוד הרבנים החשובים שלו' רב

אימי יושבת שבעה על אחיה שנקבר אתמול היא יושבת באותה העיר בשכונה אחרת ויש לי סיום היום בצהריים עם חברי הכולל שלי על מסכת שלמדנו ביחד הסיום הוא סעודה ממש מה הדין האם אני יכול להשתתף או לא

תודה רבה

תשובה:

מותר להשתתף במסיבת הסיום.

מקורות:

לדעת השו"ע לא מצינו דין "מתאבלין עמו" רק כשנמצאים באותו מקום ממש עם האבל, וגם זה לא נהגו הספרדים כמו שכתבו בשלחן גבוה (ס"ק יז) ועי' שו"ת יביע אומר (ח"ד יו"ד סי' לה אות ט) שהביא כן מעוד פוסקים, והרמ"א שכתב שנהגו קצת מנהגי אבילות עד שבת כתב שהמנהג הוא רק לא להתרחץ ולא להחליף בגדים כמו בכל שבת, אבל כניסה לסעודות לא כתב, אלא שהב"ח כתב שדין "מתאבלין עמו" הוא כמו באבל תוך ל' יום, ולכן אין ללכת לסעודת מצוה וכן העלו בט"ז ובש"ך שם, ואמנם בשו"ת גור אריה יהודה (לרבי אי"ל תאומים יו"ד סי' לד) שיש להחמיר בזה אלא אם כן הסעודה בבית אותו אדם שמותר להשתתף בה, וכמבואר בשו"ע (סי' שצא), אולם כאן שמדובר על מי שלמד ומסיים בעצמו, יש מקום לומר שדינו כמו מי שזה ברית מילה שלו שמותר להשתתף בתוך ל' ע"ש בשו"ע, ובפרט שנחלקו בזה הפוסקים לגבי אבל בתוך ל' אם מותר ללכת לסעודת סיום (עי' דברי סופרים סי' שעד ס"ו, ונשמת ישראל סי' יט) ועי' שו"ת מטה לוי (לר"מ הורביץ, אב"ד פרנקפורט חתנו של בעל הערוך לנר, יו"ד סי' סה) שכתב להקל לאבל ללכת לסעודת סיום כשדורשים שם בדברי תורה, אולם מאחר וכאן נחלקו הפוסקים בעיקר הדין של מתאבלין עמו ממילא יש להקל, שיש בזה כמה ספיקות, ובפרט שאין בזה מנהג ברור והרי יסוד הדין של מתאבלין עמו הוא כפי המנהג כמבואר במקור דברי הרמ"א בתרומת הדשן (ולכן יל"ע בד' הב"ח שהחמיר כאבל בתוך ל' משום דברי התרוה"ד והלא התרוה"ד כתב במפורש שהדברים הולכים בזה אחר המנהג, וכיון שלא ראה מנהג כזה לא כתבו וכך גם הרמ"א ואין זה תלוי בדיני אבילות ל' אלא שלגבי דברים מסוימים נהגו כאבילות ל' ואכמ"ל), ועוד שיש מקומות שלא נהגו כלל דין מתאבלין עמו גם בין האשכנזים. [ויש להדגיש שאי החלפת בגדים שכתבו הפוסקים, כיום לא נהגו כלל, ולכבוד שבת לובשים כל בגדי שבת כרגיל, עי' שו"ת דברי יציב (יו"ד סי' רלג)].