אם צריך לשבת שבעה על אבא מחלל שבת בפהרסיא

שלום רב,

אם יש לי אב או אם אפיקורוס אנטי דת, כשהוא מת והולך לעולמו מה צריך לעשות לגבי לשבת שבעה והספדים וקדיש כי דבר ידוע שלאפיקורוס שמת עושים מסיבה על מותו (בספר ההלכות הבית היהודי ואולי בספר מדובר על אדם זר)

תשובה:

שלום רב.

אם הוא תינוק שנשבה נוהגים לשבת עליו שבעה, אף שמן הדין אין צריך לשבת שבעה. ואף אם נראה כי הוא מומר להכעיס שאין חיוב לשבת שבעה עליו, יכול לשבת שבעה אם רוצה, ובפרט כאשר עושה זאת משום כבוד הבריות של הבן שיתבייש אם ידעו על רשעותו של אביו כאשר לא ינהג מנהגי אבילות.

מקורות:

שולחן ערוך יו"ד סי' שמ"ה סעיף ה', ושיוכל להתאבל מבואר ברמ"א בסי' שע"ד סעיף ו', ועי' בספר בינה ודעת פרק י"ח סעיף ג' ובהערות שם מקורות לכך שיכול לשבת גם מפני כבוד הבריות של הבן. ובספר אמת ליעקב להגר"י קמינצקי סי' שמ"ה כתב שנוהגים להתאבל על תינוק שנשבה, וראה שבט הלוי חלק ג' סי' קס"ו.