עליה לדוכן של כהן מחלל שבת

בקהילתנו יש כהן אחד בלבד, והוא מחלל שבת בנסיעה ברכב, האם צריך למנוע ממנו לעלות לדוכן?

תשובה:

מעיקר הדין אין מן הראוי לכהן מחלל שבת לעלות לדוכן, אולם אם הוא בכלל תינוק שנשבה, והיינו שמעולם לא למדו אותו הלכות, ונשאר בידו רק הענין לבוא לבית הכנסת, ובכך מחזיק ביהדותו, אין לדחותו, וישתדלו להסביר לו בנועם שהדבר מהווה בעיה, ואם לא יבין אין צריך לומר לו דבר, ואדרבא יש לחוש שאם לא יתנו לו לעלות לדוכן יחשוב שאינו כהן, ויבא לידי נישואין עם גרושה הוא או בנו וכיוצא בזה, ולכן אין למנוע ממנו לעלות לדוכן.

מקורות:

שו"ת מגן שאול (סי' ח) מקיל לכתחילה במקום הדחק, שו"ת ציץ אליעזר (חי"ג סי' יד) בשם הגאון רבי חיים עוזר, שו"ת אבני ישפה (ח"א סי' כ) בשם מרן הגרי"ש אלישיב, ילקוט יוסף (קיצור שו"ע סי' קכח סעיף עג).