Raisons pour lesquelles certains exigent KOAH GAVRA pour netila

pour quelle raison il faut KOAH GAVRA pour Netilat yadayim

toda rabba

תשובה:

1)הואיל והנטילה צריכה כלי, צריכין המים לבא על הידים מתוך הכלי מכח גברא, שכן היו אותן הטהרות שבאו מן הכלים כגון קידוש ידים ורגלים או הזאת מי חטאת לא היו אלא מכח גברא, הכיור לא היה מקלח תמיד אלא היו בו ברזאות, וכל כהן שרצה לקדש ידיו ורגליו היה פותח לו הברזא ומקדש. [לבוש או"ח סי' קנ"ט]

2)ועוד דכתיב ביה בהדיא [שמות ל, יט] ממנו משמע ולא מתוכו דלא הוי כח גברא. [לבוש שם].

3)נפקא לן מדכתיב והזה הטהור על הטמא משמע דבעינן כח גברא [ב"י, פרישה וכף החיים שם].

4) בחיבור לטהרה סק"ח מביא עוד טעם בזה [מהרשב"א בשם הראב"ד], דחוששין דכיון ששיערו חכמים רביעית לנטילה כשלא יטול מכח גברא יתפזרו קצת המים ויחסר מרביעית [וע"ע ריטב"א בחולין ק"ז.].