קדיש במשך שנת האבל

שאלה:

ביום חמישי לפני 6 ימים, אימי, הלכה לעולמה, ואני בשנת אבל. ובשיעור שהיה בסעודת המצוה הוא אמר שבמשך שנה חייבים להקפיד על כל הקדישים, ויש מצב שפיספסתי 1 או 2. מה עושים במקרה הזה.?
הוא גם אמר שמי שאינו יכול להקפיד, שימנה שליח, כי אסור להשאיר בלי.

יש לי אח תאום שהקפיד על כל הקדישים, במקרה הזה, האם הוא כיסה את הקדישים, ואז מה שלא עשיתי נעשה ממנו, או שאני הייתי חייב בזכות עצמי.? ואם כן ולא עשיתי, מה עלי לעשות.?
ובמקרה ואני לא יכול לעשות, נניח בגלל מחלה, האם עלי למנות שליח, או שאם אחי עושה, זה פוטר אותי משליח.? אם לא פוטר איך מזמינים שליח.? דבר שאני אף פעם לא עשיתי.

חוץ מזה לפעמים קורה לי בלבול והמילים בורחות לי, האם הייתי אמור לעשות שוב, או עצמם הרצון להצליח, ושאני תלוי באחרים, פותר אותי.?

תשובה:

שלום וברכה

מה שהיה היה, כלומר, אין כאן איזה איסור, אלא שזכות עצומה היא לנפטר שילדיו אומרים את הקדיש בבית הכנסת, ולכן יש להשתדל בענין זה מאוד.

אל תשים לב לקושי בהיגוי וכיוצא בזה, פשוט תבוא שלוש תפילות ביום לבית הכנסת ותאמר את הקדישים.

אם חלילה תחלה [לא יהיה בעז"ה] אחיך זה מספיק.

בשורות טובות ומן השמים תנוחמו.