השתתפות אבל בקידוש בשבת בבית הכנסת

שאלה:

האם מותר להשתתף בקידוש בשבת שעושים לרגל הולדת הבן או הבת או סתם שעושים כל שבת לעילוי נשמת מישהו כל שבת יש קידוש לא תמיד יש סיבה והאם יש הבדל בניהם ?

תשובה:

שלום וברכה

לגבי סעודה בשבת שאין בה שמחה, יש שהתירו לאבל להשתתף [ויש שהקלו בזה רק לאחר השלושים ימי אבל הראשונים] ראה פני ברוך סי' כ הערה לב בשם הגר"ז מרגליות ועל פי השאילת יעב"ץ ח"ב סי' קעט-קפה, וכן הובא בכל בו לעניני אבלות עמ' 361, וכ"כ בס' גשר החיים. אמנם בפתחי תשובה סי' שצא ס"ק ב כתב שאין דברי השאילת יעב"ץ מוכרחים, וראה שו"ת אגרות משה יו"ד ח"ג סי' קסא שהתיר רק כאשר זה שעושה את הקידוש הוא ידיד קרוב כך שאם לא יבוא זו אבלות בפרהסיה.

להלכה, באבלות הלך אחר המיקל ולכן המיקל בזה יש לו על מי לסמוך, בעיקר נראה שאף דברי האגרות משה אמורים בקידוש הנעשה לשם שמחה, אבל בית כנסת שעושים תמיד קידוש סתם לרווחת המתפללים שיוכלו להשאר ללמוד ולא יצטרכו ללכת מיד לביתם כדי לטעום משהו, נראה שהדין קל יותר, ואם ישב בצד יטעם משהו וזהו, נראה שיש לסמוך ולהקל.