מותר להסתכל על תמונת מחבלים הרוגים?

שאלה:

שלום כבוד הרב, בשעת מלחמה בה אנו נמצאים מופצים ברשתות קטעי וידאו וגם תמונות של מחבלים גוים מתים. האם יש בעיה הלכתית להסתכל בזה? או רק מוסרית משום שיזיק לנפש?

בשורות טובות

תשובה:

אין בעיה הלכתית, אבל זה בהחלט מזיק לנפש. לגבי הענין שלא להסתכל בפני אדם מת מפני שקשה לשכחה, הדעת נותנת שכמו בכל דבר סגולי אין לנו בו אלא מה שנאמר בו, וזה רק להביט בפניו ממש ולא בתמונתו. וכך לגבי האיסור להביט בפני אדם רשע.

מקורות:

הגמרא במגילה כח,א מביאה: "שאל רבי את רבי יהושע בן קרחה: במה הארכת ימים?…..אמר לו: מימי לא נסתכלתי בדמות אדם רשע. דאמר רבי יוחנן: אסור לאדם להסתכל בצלם דמות אדם רשע, שנאמר לולא פני יהושפט מלך יהודה אני נשא אם אביט אליך ואם אראך, רבי אלעזר אמר: עיניו כהות, שנאמר ויהי כי זקן יצחק ותכהין עיניו מראת, משום דאסתכל בעשו הרשע". בכל אופן, שם מדובר דווקא בפני אדם רשע ולא בתמונתו, ראה בשו"ת להורות נתן ח"י סי' כד שהאריך בזה ומסקנתו שאין איסור להסתכל בתמונת אדם רשע.