הגהות הרמ"א

שאלה:

א. האם כשלא כתוב בשו"ע "הגה"ה", אבל כתוב באותיות יותר קטנות, זה גם מהרמ"א או זה מרבי יוסף קארו? ב. הרבה פעמים אחרי הגהת הרמ"א כתוב מקורות ולפעמים כתוב שם "בית יוסף", מה זה אומר שהרמ"א ראה את זה בב"י ? וגם למה השו"ע עצמו לא מביא את זה?. סליחה על האריכות, ותודה.

תשובה:

שלום וברכה

ההלכות הן מהרמ"א אבל לגבי המקורות קיים בלבול רב בציבור, ובשו"ע מורשה להנחיל עשו קצת סדר בדברים. מקורות רבים הם מדברי הש"ך, הגר"א בביאורו באופן מוכח למד שדברי השו"ע בכמה וכמה מקומות נובעים מסוגיות שונות, ויש לכך השלכה לקושיותיו, ואכן בכל מקום לפי ענינו.