הנחת תפילין לחולה האוכל בתשעה באב בבוקר

שאלה:

האם אדם חולה שצריך לאכול ולשתות בתשעה באב צריך להניח תפילין לפני האכילה? דהרי אסור לאכול לפני קיום מצוה חיובית, ומה שהאשכנזים נוהגים להניח תפילין במנחה זה רק מנהג.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

לגבי שאלתך זו נחלקו הדעות: בשו"ת שבט הלוי ח"ט סי' קלג אכן נוקט כדבריך שחולה האוכל בתשעה באב מחוייב להניח תפילין בבוקר, משום שאסור לאכול לפני הנחת תפילין. אולם בס' שמירת שבת כהלכתה פרק סב הערה קח הביא בשם מהר"ם שיק סי רפט-רצ שלא יניח לפני חצות היום, כיון שזה לא זמנה ביום זה ואין איסור באכילה לפני מצוה אלא כאשר הוא זמנה, והעיר הגרש"ז אויערבך שמכל מקום אם הוא אוכל אחרי חצות היום, לא ימתין למנחה אלא יניח תפילין ורק אחר כך יאכל.