אזכרה באדר בשנה מעוברת

שאלה:

אבי נפטר שנה שעברה ב- יא' אדר תשפ"א מתי יותר חשוב לעשות הזכרה השנה שזה שנה מעוברת ב-12 חודש יא' אדר א' או בתאריך שזה יא' אדר ב' שזה 13 חודש או בשניהם אשמח לקבל מקור אם אפשר תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

ראשית לעצם השאלה אם 12 חודש או 13 בשנה מעוברת:

כפי שהובא בסד' פני ברוך ובס' קיצור דברי סופרים אבלות, המנהג הרווח אצל בני ספרד הוא לעשות את האזכרה ב12 חודש, וכן כתב בשו"ת רב פעלים ח"ד סי' מא שהעיקר הוא ב12 חודש, ומי שיכול יעלה לקבר גם ב13 חודש ותבוא עליו הברכה. אבל למנהג בני אשכנז, עולים ב13 חודש.

אמנם כאן יש נושא של חודש אדר, והוא נוגע גם בשאר שנים, כאשר אדם נפטר בשנה רגילה, מתי עולים לקבר בשנה מעוברת, האם באדר ראשון או באדר שני. ובזה, דוקא מנהג בני אשכנז הוא לעלות באדר ראשון, שהוא העיקר, וברמ"א רק הביא שיש מחמירים לעשות אזכרה בשניהם [הוא מדבר בעיקר לענין התענית למי שנוהג בכך] ומנהג בני ספרד שהעיקר הוא באדר שני.
נמצא מעתה, שלבני ספרד בלאו הכי עולים בעיקר באדר ראשון בגלל שזה 12 חודש, ולבני אשכנז גם יעלו באדר ראשון, כיון שבחודש אדר העיקר הוא אדר ראשון לענין זה.

בשורות טובות.