הרוצה להלוות ואין עדים

שאלה:

שלום, אם אני מעוניין להלוות לחבר אך אין עדים בסביבה, האם מותר לי לתת לו ולומר "קח 20 ש'ח מתנה, ע"מ להחזיר לי מחר"?

תשובה:

שלום וברכה,

הפוסקים הביאו יישובים שונים על כך שלא מקפידים להלוות בשטר או בעדים. וראוי לחוש לדברי השו"ע ולא להלוות ללא שטר או עדים. אלא שאם מדובר בסכומים קטנים, ויודע בעצמו שאם הלווה לא יתבע ממנו אלא ימחל על כך, דעת הגרי"ש אלישיב שמותר לו להלוות ללא שטר או ללא עדים. ולכן בהלוואה של עשרים ש"ח אם לא יקפיד על הפירעון יש להקל בדבר.

העצה שייתן מתנה ע"מ להחזיר לא קיימת, כיון שאינו מחזיר את הכסף עצמו אלא כסף אחר, וממילא נעשית הלוואה ולא מתנה, ובהלוואה צריך עדים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה כאן שהרחבנו בנושא של הלוואה ללא עדים או שטר.