עליית מפטיר – לחתן הבר מצוה או לאביו שלפני יארצייט?

שאלה:

שלום כבוד הרב,
אצלנו נהוג שהבר מצווה עולה מפטיר וקורא את ההפטרה בשבת הבר מצווה.
קרה שאותה שבת הבר מצווה של הבן, יש לאביו שבת לפני יארצייט על האב (הסב של חתן הבר מצווה), מי ראוי שיעלה למפטיר ויקרא את ההפטרה האם האב, או הבן (חתן הבר מצווה) ?

תשובה:

שלום וברכה

נראה שמבחינה הלכתית האב קודם, ולא רק בגלל שהוא אביו, אלא גם בגלל שלא הוזכר בשום מקום בהלכה שבר מצוה קודם לענין מפטיר דוקא, אלא הוא קודם לעלות לתורה, אבל הוא יכול לקבל עלייה אחרת [כמובן כאשר חוגגים אחרי הבר מצוה ולא לפניה]. אבל מצד שני, אין ספק כל שהוא אפילו, שהרבה יותר חשוב שחתן הבר מצוה יקבל את כל המ שהוא צריך כדי שתהיה שמחתו שלמה, זו חוויה לכל החיים ובענין זה אין פשרות.

אלא שאני הייתי מציע דבר מאוד פשוט שטוב ונכון לכולם. חתן הבר מצוה יקבל עלייה אחרת ואז יזרקו עליו סוכריות, אחר כך אביו יעלה למפטיר, והבן הוא זה שיקרא את ההפטרה, האב רק יברך, כך הדבר היחיד שהוא מפסיד זה רק הברכות הארוכות, נראה לי שזה כבר לא עקרוני בשבילו.

מזל טוב ורוב נחת.