חובת הלוואה במקום שיש חשש שיבוא לידי מצה ומריבה

שאלה:

האם חייב כשיש לו כסף להלוות לאדם שבוודאות יחזיר לו לבסוף, אך חושש שיחזיר לו רק אחרי שאולי יאלץ לריב עימו וכד'. ולא שיש לו סיבה מיוחדת לחשוש. אך הוא איש שמאד חשוב לא לריב איתו ומפחד שיצטרך להגיע לזה. או שמפחד שבלי שבסוף ילחץ אותו לא יחזיר ובעצם יודע שיצטרך בסוף לבוא לחוסר נעימות ללחוץ עליו.
כמו"כ עד איזה סכום חייב להלוות, גם סכום גדול מאד שאם חלילה השני לא יחזיר יהיה עגמת נפש עצומה?

תשובה:

שלום וברכה,

יש חובה להלוות כסף לאדם שנצרך, אולם אם יש חשש שיגיעו לידי מריבה או לאי נעימות אינו חייב להלוות וכמבואר בשו"ע "וכשהמלוה מכיר את הלוה שהוא בעל מדה זו, [שלא יהיה לו איך להחזיר] מוטב שלא ללוותו ממה שילוהו ויצטרך לנגשו אחר כך ויעבור בכל פעם משום לא תהיה לו כנושה". אולם ברור שצריך שיהיה חשש סביר ולא סתם חששות.

הלוואה בסכום גדול שקשה לאנשים לעמוד בפירעון, או באדם עני שיש חשש שלא יהיה לו איך להחזיר אין חובה להלוות. חיוב הלוואה חל רק במקרה שיודע שיש ללווה כדי לפרוע את חובו. זכותו של המלווה לדרוש ערבים קבלנים כדי להבטיח את הפירעון.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע סימן צז.