לולא דמסתפינא – מה הכוונה?

שאלה:

(א)כאשר פוסק כותב :לולא דמסתפינא הוה אמינא…
האם הוא מתכוון לפסוק כך? כי מצד אחד הוא מציין שהוא מפחד / לא פוסק כך בפרוש ,אמנם מצד שני הוא ראה עניין לציין זאת.
(*)ואסיים לולא דמסתפינא הוה אמינא דכשפוסק כותב זאת הוא כותב כן מפני שיש גדול שחולק⁦, האם כן תודה?

תשובה:

קשה לתת בענין זה כלל ברור, כיון שלא כל אדם מתנסח באותה צורה ומתכוון לאותה משמעות ספציפית מדוייקת… ברור הדבר שניסוח כזה מהווה הסתייגות מהפסק, אבל בהחלט סברתו היא כך, ולכן זה מהווה צירוף נכון יחד עם פוסקים אחרים שכך סבורים, ובעיקר יש לעיין בכל מכלול התשובה, האם מדובר בסברא שנאמרת בדרך אגב ועיקר המשקל אינו עליה, או שהוא בונה על כך מאמר שלם עם ראיות וכו', שאז מובן שלמרות ההסתייגות כך עיקר דעתו. לכן זה אכן מצריך משקפיים של רב מנוסה להבין את המשקל של הדברים לפי כל המכלול.

ערב טוב.