תפילת ותיקין או קינות עד חצות?

שאלה:

אצלינו בביהכנ"ס מתחילים בסביבות 5:15 ומסיימים בסביבות 8:45 (נץ)

האם זה תקין? האם חובה למשוך ולסחוב עד סמוך לחצות? או שמא לוותר על נץ ולהתחיל שעתיים יותר מאוחר?

יצויין כי ת"ב זה א' מחמישה השכמות. כך שלהתפלל יותר מאוחר מתמיד גם לא מסתדר, מה גם שמבחינת סוף זמן ק"ש זה ממש ברגעים האחרונים עם חשש לנטיה צפונה לעומת כל השנה שזה לכתחילה שבלכתחילה.

השאלה נוגעת גם לר"ה שאז אמנם לא גומרים בתשע אלא בעשר וחצי אך עדיין הרבה לפני חצות… וגם הוא מחמישה השכמות ובנוסף שלא נזקקים להיתרים לאכול לפני התקיעות או להתענות עד לאחר חצות היום או להתפלל מוסף לאחר שבע שעות. פשוט מסיימים מוקדם ואוכלים כמעט כמו כל שבת יו"ט. וגם ניתן לשחרר את האשה שתלך לתקיעות ולמוסף.. אך המחיר הוא שמסיימים לפני חצות כאמור.

לעניות דעתי דעת בעלי בתים זה אמור להיות תקין ואולי אפילו מובחר ומהודר אך רציתי לשמוע חוות דעת הרב שליט"א.

תשובה:

שלום וברכה

ודאי עדיף לקום ותיקין. אלא שכיון שאין להסיח דעת מאבלות עד חצות, גם אחרי התפילה כשבאים הביתה, יש לקחת את הגמרא בגיטין שמתארת את אגדות החורבן וללמוד, מעט או מדרש איכה וכדומה, ולעסוק בעניני האבלות ככל שניתן עד סמוך לחצות היום. אין ענין שדוקא הקינות יהיו עד חצות, דברי הרמ"א אמורים כמנהג שנעשה כדי שאנשים לא ילכו אחרי התפילה לעיסוקיהם…

שיתקבלו התפילות ונזכה לגאולה.