ברכת בשמים על שמן ארומטי/שמו מבושם

שאלה:

שלום רב ברצוני לשאול האם יש לברך ברכת בשמים על שמן ארומטי (פירוש, תמצית שמן ריחנית טהורה שהופקה בתהליך זיקוק באדים של הצמח). בשמן עצמו אין חלק מהצמח. כמו כן, האם יש לברך ברכת בשמים על שמן זית או שמן בסיס אחר שלתוכו טיפטפו שמן ארומטי דלעיל. (המהילה נוצרה על מנת לאפשר מריחת השמן על העור, ללא מהילה אי אפשר).

תשובה:

שלום וברכה

אם יש בו ריח חזק וחשוב שנובע ממציאות של חלקיקי הצמח בתוכו, ניתן לברך עליו בורא עצי בשמים או עשבי בשמים תלוי ממה הוא בא. בהבדלה תמיד הברכה מיני בשמים. הבעיה היא שלעיתים רבות מעורב בו חומרים כימיים רבים מסיסים, אם הכמות שלהם רבה והצמח מועט מסופקני אם ניתן לברך, לא ברור לי ממה הריח…

מקורות:

ראה שער הציון סי’ רטז ס”ק כה, וע”ע ערוך השלחן שם סעי’ יד.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. אני חייב לבאר יותר:
    שמן ארומטי או אתרי הוא למעשה שמן טהור שמופק ע"י תהליך זיקוק של צמח או שבבי עצים, שרף וכדו'.
    לאחר שמתקבל השמן הטהור, הנוהג למהול אותו בשמן בסיס כדוגמת שמן זית, לפי שהוא מרוכז 100% שמן טהור.
    בשמן הטהור אין חלקיקים של הצמח הנראים לעין.
    המהילה שלו חובה אם רוצים להשים על היד.
    היחס של המהילה הוא סביבות 5% שמן טהור ב95% שמן בסיס,
    השאלה האם אפשר לברך על השמן המהול הנרקח לשם ריחו ולשם סיכה ברכת הריח?