עד כמה יכול המוכר להגביה את המחירים כדי להרוויח

שאלה:

לכבוד כבוד הרב שליטא עד כמה מותר למוכר להרוויח על מוצר מסויים שהוא מוכר אם לדוגמא עלה למוכר מוצר 50 שח לא כולל כל ההוצאות הנלוות של העסק שכירות. חשמל .עובדים.רואה חשבון. הובלה וכו וכו.. עד כמה מותר לו למכור תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

המחירים שנגבים על ידי המוכרים צריכים להיות בהתאם המחירי שוק. ניתן להחליט שרוצה כפי המחיר הגבוה או הנמוך, לפי החלטתו של המוכר. אך אסור להפקיע מחירים מעבר למחירי שוק. הפקעת מחירים נחשב לאיסור אונאה. ואם מגביה ב17% מעבר למחיר השוק עובר באיסור אונאה.

מותר למוכר למכור במחיר השוק למרות שלעצמו מרוויח הרבה מהמחיר שקנה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רכז.

מצאנו בהלכה שו"ע סימן רלא סעיף כ שבדברים שיש בהם אוכל נפש לא ישתכר המוכר יותר מ17%. אמנם יש להכליל גם את ההוצאות שהוציא. כמו כן כאשר המחיר בשוק גבוה, אין איסור למכור במחיר השוק, למרות שהוא מרוויח יותר משישית. ולכן דין זה לא נהוג בזמנינו.