אכילה ושתייה לאחר הדלקת נרות שבת לפני השקיעה

שאלה:

האם מותר לאכול אחרי הדלקת נרות עד השקיעה?

תשובה:

שלום רב,

לאחר הדלקת נרות האישה אינה יכולה לאכול ללא קידוש. שהרי היא כבר קיבלה על עצמה שבת. ראה משנה ברורה סי’ רעא ס”ק יא. לכן אם היא רוצה לאכול ועדיין יש לה שהות להדליק נרות, היא יכולה לאכול ולאחר מכן תדליק נרות, ובלבד שתדליק את הנרות יותר מ20 דק’ לפני השקיעה.

לגבי שתיית מים יש שצידדו להקל עד השקיעה אבל רק מים. בדעת תורה למהרש”ם סי’ רעא סעי’ ד, שמבאר, שהסיבה לכך שלפני הבדלה התירו שתיית מים ולפני קידוש אסרו, היא משום ששבת קובעת למעשר, ולכן כל שתייה היא חשובה ומצריכה קידוש. וכיון שיש ראשונים שסברו שדין זה אמור רק לאחר צאת הכוכבים ולא בין השמשות, ניתן לסמוך עליהם בשעת הדחק ולשתות. אלא שיש להחמיר ככל שניתן בגלל שלדעת הריף והר”ן בין השמשות קובע אף הוא למעשר. עיין שם.