קבלת שבת לפני הזמן

שאלה:

שלום וברכה , אם אני רוצה לקבל שבת 10 דק' לפני הזמן הכוונה היא לפני זמן הדלקת נרות או לפני השקיעה ?

תשובה:

שלום וברכה

חשוב להסביר: שבת וכל יממה ביהדות בעצם מתחילה בשקיעת החמה, אלא שבשבת יש מצוה נוספת של תוספת שבת [הראשונים נחלקו אם מדאורייתא או מדרבנן, ראה בית יוסף בסי' רסא], ולכן בכל מקרה יש חובה להמנע ממלאכה ולקבל שבת כבר לפני הזמן, על הזמן של תוספת שבת יש דעות שונות בראשונים ובאחרונים, ובמשנה ברורה בסי' רסא נראה שצריך תוספת הניכרת כרבע שעה. לכן רבע שעה לפני השקיעה ודאי כבר יש לכתחילה לקבל שבת. סיבה נוספת לכך, היא שיש שיטות שונות בדבר קביעת זמן השקיעה במקומות נמוכים שיש הרים מסביב, האם לפי ראיית השמש בפועל או לפי האופק המישורי. לכן קבעו חכמי הדורות עשרים דקות לפני השקיעה את זמן כניסת השבת ובירושלים וגרורותיה – פתח תקוה ועוד – נהגו ארבעים דקות. מי שרוצה להקדים יותר רשאי, ובלבד שלא יקבל שבת קודם פלג המנחה, שאז אין משמעות למעשיו, לא ניתן להוסיף בלי גבול, רק מפלג המנחה ואילך, ראה עוד ברמ"א שם.

בהצלחה.