כמה כסף זה מעשי ידיה? מזונות אישה? מדור?

שאלה:

לכבוד הרבנים שלום
זו שאלה לשם לימוד
נכון נאמר מעשיה ידיה לבעל תמורת מזונותיה אז
1 מדור זה נכלל במזונות או שזה סעיף אחר?
2 הבנתי שזה שיעור של 5 סלעים (ואם מינקת פחות) רק לא הבנתי
א} זה 5 סלעים לשבוע או לחודש?
ב} כמה כסף זה בערך כיום (הבנתי שזה משתנה לפי שאר הבורסה, אבל אני רוצה בבקשה לדעת בערך את הסכום)
ג} במינקת זה פחות אז כמה פחות? ומה לגבי אישה בהריון?

תודה רבה ושבת שלום

תשובה:

שלום רב,

החמש סלעים הכוונה היא לשבוע. אולם זה מאוד דינמי אין זה תקנה קבועה של חמש סלעים אלא כל תקופה לפי עניינה. ראה במגיד משנה הלכות אישות פרק כא הלכה א'.

לגבי חיוב המזונות לאישה זה ברמה שהוא צורך ואוכל, ראה שו"ע אבה"ע סי' ע' סע'י א': "כיצד חייב במזונותיה, אוכלת ושותה ממה שהוא אוכל ושותה. ואם כל בני משפחתה רגילים בגדולות, צריך להנהיגה כן; ואם אין כולם רגילים בגדולות, אינו חייב להנהיגה בכך כשאוכלת עמו".

לגבי המדור. יש מחלוקת האם חיוב המדור זה חלק מהמזונות או לא. כלומר, ברור שהוא חייב מלבד המזונות במדור, אבל כאשר אינו חייב במזונות כגון כשהיא אומרת "איני ניזונת ואיני עושה" האם זה אומר שאינו חייב גם במדור או לא, זה תלוי במחלוקת הנזכרת. ראה רמ"א סי' סט סעי' ד'.

לגבי אישה מינקת אכן פוחתים לה משיעור זה ומוסיפים לה במזונות הכל לפי העניין, ראה שם סי' פ' סעי' יא.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. לכבוד הרב

    עיינתי בשולחן ערוך בסימן סט
    סעיף ד
    מעשה ידיה כנגד מזונותיה. לפיכך, אם אמרה: איני נזונית ואיני עושה, שומעין לה.

    הגה: ועין לקמן סימן פ'. יש אומרים דכל אשה האומרת: איני נזונית ואיני עושה, נתבטלה התקנה, ואינה יכולה לחזר בה ולומר: אני נזונית ואני עושה (בית יוסף בשם הר"ן שכן כתב בשם הרא"ה). ויש חולקין (רבנו ירוחם נתיב כ"ג ח"ה). וכל שאינה נזונית, אין לה כסות, דהוא בכלל המזונות (שם בהר"ן).
    אבל הבעל שאמר: איני זנך ואיני נוטל מעשה ידיך, אין שומעין לו.

    אבל יוכל לומר: צאי מעשה ידיך במזונותיך, ומה שאינו מספיק אשלים לך (הר"ן פרק המדיר):
    ואיני מוצאת את עניין המדור
    מצאתי בהגה לעניין כסות, ושמה כסות זה מדור?
    ובכל מקרה לא מצאתי שהשו"ע אומר שחייב במדור או בכסות
    תוכל להסביר לי בבקשה
    וכמו כן אשמח להמלצה לספרים שדנים בנושא בהרחבה
    תודה רבה

  2. יש ספר מצוין בשם משנת הכתובה שם המחבר מקיף את כל הנושאים הללו מכל צדדיו, בסגנון של הלכות פסוקות למעלה, ומקורות וביאורים למטה. מאוד מומלץ

  3. שלום לכבוד הרב
    באיזו הוצאה הספר והיכן ניתן לקנותו בבקשה?
    כי הייתי היום אצלנו בפתח תקווה בחנויות פלדהים ואור החיים ולא היה שם