תביעה יצוגית לחברה שגורמת להפקעת מחירים

שאלה:

ישנה חברה שעוסקת ביבוא.
אותה חברה פועלת בצורה של מונופול, ופוגעת בציבור באופן לא חוקי (איום על יבואנים נוספים שיזיקו להם באם יעבדו בצורה עצמאית) וגורמת להפקעת מחירים.
החברה היא בבעלות של חרדים.
האם מותר להגיש נגדה תביעה יצוגית על הנזקים שהם גורמים לציבור.
תביעה פרטית של כמה עשרות שקלים שנגרמו לי באופן אישי לא תרתיע אותם, ותביעה יצוגית זו הדרך היחידה שבה הם יורתעו ויפסיקו לפגוע בציבור שמשלם סכומים גבוהים יותר בגלל ההתנהלות הלא חוקית שלהם.

תשובה:

שלום וברכה,

ראשית כל יש לברר האם המונופול שעושים אותה חברה ומתחרים בחברותיהן, האם עוברים על ההלכה. אם אינם עוברים על ההלכה – שפועלים האופן שאין איסור הלכתית לעשות כן – אין לפנות לבית משפט בתביעה יצוגית. אם המונופול לא כהלכה, ונמצאים שמזיקים את החברות האחרות, ואין אפשרות לעצור אותם אלא בתביעה ייצוגית בערכאות, מותר לפנות לערכאות בתביעה יצוגית ובהתראה תחילה.

בהצלחה.

מקורות:

אם התחרות כדין, הרי שאין לחייבם בב"ד, ולכן ודאי שאסור למונעם בבית משפט.

אם התחרות והלחץ שמפעילים אינו כדין, נחשבים מזיקים, ומותר למסור אדם שמביא היזק לציבור, כמבואר בשו"ע חו"מ סימן שפח סעיף יב, שהעוסק בזיוף מטבעות ומזיק את אחרים מותר למוסרו, אך צריך שיתרו בו תחילה.