אני נתבע בבית משפט בעל כורחי, האם אני צריך לברר בב"ד את חובת התשלום

שאלה:

שלום כב' הרב,
להלן שאלה דחופה כי הצד השני מסרב ללכת לבי"ד ומאיים בפנייה מידית לבימ"ש, לכן מנסה לחסוך עגמת נפש:

לפני כ-3 שנים קבלן בנייה פלסטיני הגיש נגדי תביעת סחיטה ע"ס- 400,000 ש"ח, ללא כל ראייה או עדות, באיחור מפליג, תביעה לא הגיונית שלדעתי קל להפריך מיידית.
למרות שאני בעל ניסיון משפטי שכרתי עו"ד, כי רציתי שינפנף מיידית ולא יטריד, וכן נוכח הסכום הגבוה.
חתמנו הסכם לטיפול מלא גלובאלי בסך 20,000.
לא אמרתי מראש ששוכר בתנאי שינפנף מיידית, אך כל הזמן דיברתי על כך שזה מה שאני רוצה שיעשה.

העו"ד לא פעל כיאות ואפילו צעק עלי ולא הקשיב לטענותי וכך טען דברים לא רציניים ואפילו נגדי בטעות, ולא הפריך במיידי.
כגון- הוא לא ביקש דיון מקדים לבירור התכנית המחייבת,
ביקש הפקדת ערובה בעילגות- לא הקשיב שההסכם מפנה לתכנית שאני טוען, ולא פירט חוסר הגיון התביעה,
לא ביקש שאלון לקיבוע עמדתו- וכך כל הזמן התובע הטריד בבקשות שונות.

נאלצתי לעבור 3 שנים של המון טיפול משפטי בבקשות, בדיקות מומחה של בימ"ש, חקירות, הוצאות והטרדה.

העו"ד טען שהתיק הסתבך באופן לא צפוי והתפטר נגד רצוני. לאחר המון שכנועים הוא הסכים לעבוד תמורת כ-470 ש"ח לשעה ללא חתימת הסכם, כשאני חושב שאשאיר הוויכוח ללאחר פסה"ד, ותוך כך שילמתי סכומים עד שהגעתי קרוב ל20,000.
לאחר 3 שנות סיוט- זכיתי, אך עקב ייצוגו הגרוע לא הכירו לי בכל הנזקים. וגם בפועל אין אפשרות לגבות 105,000 שנפסק לטובתי כי הפלסטיני לא חויב בהפקדת ערובה.

כרגע העו"ד תובע עוד 25,000 ₪, כאשר להערכתי לא יוכל לזכות בבימ"ש כי הוא מגיש הסכם מפוברק שאני יכול להוכיח שאינו אמת (החתים אותי לקראת הסיכומים עם תאריך רטרואקטיבי שניתן להפריך).

השאלה האם מבחינה הלכתית ראוי ונכון שלא אשלם, או כיוון שנדמה לו שהסכמתי להסכם חדש לפי שעה אז אני מחויב?

תשובה:

שלום וברכה,

פועל מותר לו לחזור באמצע העבודה. ואילו קבלן אסור לו לחזור באמצע העבודה. עו"ד נחשב כקבלן, ולכן אסור לו לחזור בו.

במקרה שהפסקת העבודה גורמת נזק למעביד, נחשב לדבר האבד, ואם לא מוצא אחר שיגמור לו מלאכתו, יכול להטעות את הפועל ולהבטיח לו שכר גבוה כדי שימשיך, ולא לשלם לו את המחיר היקר.

פעמים שיכול העו"ד לומר לא תכננתי שהתיק יסתבך ולכן זכותי לדרוש תשלום נוסף.

מאידך לפי טענתך שהעו"ד סיבך את התיק שלא כבקשתך, לכן אינך מעוניין להוסיף לו שכר, יש דברים בגו, על כן הינכם צריכים לדון בב"ד, ולפי שאתם דנים על כך בב"ד, אינך חייב לשלם.

אם העו"ד מסרב לפנות לב"ד והולך לבית משפט, אין לך חובה לשלם לו. ואם יצא העו"ד מופסד בבית משפט, לדעת הרמ"א אינך חייב לשלם לו למרות שע"פ ד"ת יתברר שאתה חייב. מאחר ופנה אל האלילים – הפסיד.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שלג ס"ה לגבי פועל שחוזר בדבר האבוד.

רמ"א סימן כו ס"א לגבי אדם שפנה לבית משפט שאין נזקקין לו.