אפשר לקנות דירה מן הבנק בהנחה של 30%? או יש לחוש לגזל

שאלה:

שלום להרב,

שאלה: אחד שרצה לקנות דירה בהארץ והמליצו לו דירה בהנחה של 30% ממחירה האמיתית כיון שבעל הראשון לא יכל לעמוד בתשלומים והבנק רוצה למכור למי שילשם. מדובר שהקונה קנב באופן "רגילה" שקונים בארץ, לא עשוי ע"י ב"ד, אלא ע"פ חוק ערכאות המדינה.

וזה הצטער על פרקמטיא זו שהיה נראה לו מצויין כיון שחושש לגזל.

השאלה היא כך: האם יש בזה גזל? ואסמכתא?
או כיון שידע בשעת הקניה שכך עושים וקיבל עליו זה נחשב כאפותיק מפורש? בבקשה אשמח לקבל גם מקורות.

הנידון לא רלונטי עוד למעשה שהיה, אולם לעתיד אפשר לדעת מה לעשות אם יקרה כזה.

ברכה והצלחה

תשובה:

שלום וברכה,

שאלתך מתמקדת בנושא האם מותר לקנות דרך הוצאה לפועל, כיון שהם פועלים שלא על פי ההלכה, שמא נחשב כגזל.

התשובה לכך, שמעתי הגאון הרב מנדל שפרן שליט"א שמותר לקנות מהוצאה לפועל, וגם טובה עושה לבעלים, כיון שהדירה תמכר בכל מקרה, אם בהרבה אם במעט, וככל שיצטרפו קונים למכרז, המחיר יעלה, ויגיע טובת הנאה לבעלי הנכס שיקבלו תמורה גבוהה יותר.

ודין גזל אין, שכיון שנמכר לפי חוקי בית משפט נחשב שהתייאשו הבעלים, למרות שמקובל בידינו שאין גזילה בקרקע ואין יאוש בקרקע, אמנם באופן שאינו יכול להוציא בדיניהם יש יאוש.

מקורות:

ראה נתיבות סימן רלו ס"ק ו. וסימן שסג ס"ק א.