גדול תלמוד המביא לידי מעשה

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
1.שמעתי שיש מעלה של לתת צדקה בסתר
אם יש רשימה של מעשרות שמלפני שנה בערך שיש עוד מעשרות שהצטברו שלא ניתנו עדיין [מעשר כספים] האם יש לתת אותם לאחר שנה אם יש באפשרות?
2.ועוד שאלה שמעתי שאומרים ששכר תלמוד תורה כנגד כל המצוות
בילקוט יוסף כתוב בערך משהוא כזה שבן אדם שעובד למחייתו ולומד שעה כל יום אז כתוב שיתן צדקה /מעשר מהמשכורת שהוא עובד עבורה עבור מוסדות תורניים ויחשב לו כאילו למד כל הזמן
אם ככה בן אדם שאינו תלמיד חכם במצב הזה עבור מה יקבל יותר שכר?
עבור מצוות תלמוד תורה שהוא לומד שעה כל יום שמביאה לידי מעשה או עבור המעשר שזה מחשיב כאילו למד כל היום [או כל הזמן שעבד בכל מקרה]
3.ועוד שאלה כתוב שתלמוד תורה כנגד כולם ,ותלמוד תורה גדול מהצלת נפשות
בן אדם שעושה ביטול תורה עבור מצוות מעשר האם יצא שכרו בהפסדו או שזה דבר לגיטימי לעשות במקרה שאין לו זמן אחר לעשות זאת?

תשובה:

שלום וברכה

  1. אם יש חוב למעשר יש לתת. לכן מאוד חשוב לא לצבור חוב, כל כסף שמגיע מיד להפריש, אחרת קשה מאוד לעמוד בזה.
  2. ודאי אין הכוונה שמי שנותן סכום לישיבה נחשב לו כאילו למד. אלא שהוא מקבל זכות בלימוד התורה בישיבה כיון שסייע לכך. וככל שמסייע יותר וגורם לריבוי לימוד תורה שכרו רב יותר. אבל אין תחליף לשכרו של הלומד בעצמו, זה ברור לגמרי. כמובן, מזה ומזה אל תנח ידיך..
  3. בגמרא כבר דנו בשאלה שלך, מה גדול יותר תלמוד או מעשה, "נמנו וגמרו, גדול תלמוד שמביא לידי מעשה". על פי זה נקבע בגמרא, שכל מצוה שאדם יכול לעשות על ידי אחרים, יעשה על ידי אחרים ולא יבטל תורה, ומה שהוא צריך לעשות בעצמו, יעשה, שכן עיקר תכלית הלימוד היא להביא את האדם לידי קיום מצוות מעשיות בפועל.

ערב טוב ומבורך.