מי עורך כתובה?

שאלה:

מתי כותבים את הכתובה? לפני הנישואין? אחרי הנישואין? באיזה מעמד? במקום החתונה, מיד לאחר החתונה? מי רשאי לכתוב כתובה? מה תפקיד הכתובה? האם נישואין תקפים ללוא כתובה? אבקש את כל הפרטים.

תשובה:

שבוע טוב,

א. את הכתובה עושים בנישואין. יש נוהגים לערוך את הכתובה לפני החופה, ויש שמחתימים את העדים על הכתובה תחת החופה.

ב. הכתובה בעצם נועדה למסד את שורת ההתחייבויות של הבעל לאישה, ובעיקר את ההתחייבות שלו שאם הוא מגרש אותה הוא צריך לשלם את את סכום התכובה. או חלילה אם הוא נפטר לפני רעייתו, יש לה זכות לגבות מהירושה את סכום הכתובה. וקבעו חז"ל שאסור לאדם לשהות עם אשתו ללא כתובה. לכן ודאי חייבים לעשות את זה לפני הנישואין או במהלכן. ואם זה אבד, חייבים לכתוב מיד כתובה חדשה.

ג. כל אדם רשאי לערוך את הכתובה. אולם ודאי שראוי לתת את זה לאדם שיודע כיצד עורכים כתובה.

ד. הנישואין תקפים גם ללא כתובה. אין קשר בין הכתובה לתוקף הנישואין. אם כי כאמור, אסור לשהות עם אשתו ללא כתובה לכן חותמים על הכתובה מיד בנישואין.