מתווך שהוזיל את העסקה ורוצה לקחת את ההוזלה

שאלה:

קבוצת מטיילים קצבו מחיר עם חברת להשכרת אופניים חשמליות בסך 50 ₪ לשעה, וכשנכנסתי לעסקה התמקחתי עמהם והשגתי הנחה שיעלה 40 ₪ לשעה, האם מותר לי לקחת את ההפרש לעצמי, מאחר שהם כבר הסכימו לשלם סכום זה.

תשובה:

אסור לך לקחת את ההפרש. והינך יכול לתבוע שכר טרחה על עבודתך.

מקורות:

בשולחן ערוך סימן קפג ס"ט: מי שנתן ביד חבירו חמשים זהובים לפשר עם בעלי חובות שלו, ופשר בכ"ה, המותר למשלח. וכן אם נתן לו מאתים לשלם לעובד כוכבים, והשליח הטעה לעובד כוכבים ונתן לו רק מאה, והעובד כוכבים סבור שנתן לו מאתים, דהכל למשלח, דהוה ליה כאילו מחל העובד כוכבים חצי החוב, דהוי של משלח. וביאר הסמ"ע כיון שהמעות של המשלח הרי הם שלו. מבואר שכל הוצאה שנחסכה למשלח הרי המעות של משלח.

עוד יש בזה בסימן שלב ס"ב בעה"ב שאמר לשליח שכור לי פועלים בארבעה, והלך שליח ושכר בשלושה, נותן לפועל שלושה, וכתב הש"ך שאינו צריך לתת לשליח את המעה הרביעית, אלא הרי הוא שלו. הרי שכל הוצאה נחסכה מבעה"ב הרי שהיא של בעה"ב.

הרב המשיב: הרב נפתלי בן חיים