זקן וכפוף שאינו יכול להרים את עיניו לראות את הלבנה

שאלה:

קשיש עם גב כפוף שקשה לו מאוד להרים את ראשו, וכדי שיוכל לראות את הלבנה הוא צריך להיות כמעט במצב של שכיבה. האם יוכל לראות הלבנה בעזרת מראה כדי שיוכל לברך ברכת הלבנה?

תשובה:

שלום רב,

עדיף שיברך לאחר שיראה את הלבנה בשכיבה מאשר לברך את הלבנה לאחר שראה במראה. ראה בשו"ת דבר שמואל סי' רמב שכתב שאין לברך את הלבנה לאחר שראה במראה וזאת משום שמבואר בגמרא בראש השנה כד,ב לגבי עדות החודש שראיה בעשישית או במים לא נחשבת לראיה כלל ראה עוד בברכי יוסף חו"מ סי' לה הובא שם  גם בפתחי תשובה. ואמנם יש שחולקים ומ"מ מספק ודאי עדיף בשכיבה מאשר בראיה כזו.