תפילה מקוצרת לאדם חולה וזקן

סבתא שלי קשה לה לקרוא את כל תפילת שמונה עשרה, האם אני יכול לקצר לה שתאמר ג' ראשונות וג' אחרונות ואת האמצעיות רק את החתימה היינו "ברוך אתה ה' חונן הדעת"|\ ברוך אתה ה' רופא חולי וכו'? תודה גמר חתימה טובה

תשובה:

שלום רב

אסור לומר חתימה של ברכות בלא עצם הברכה, במקרה של שעת הדחק ממש יש בסידורים נוסח של תפילת הביננו, שהיא בעצם מקצרת את כל הברכות האמצעיות. אבל עדיף יותר שמישהו יקרא לה את התפילה בקול והיא רק תקשיב [והמתפלל יצא אף הוא ידי חובתו בקריאה זו, שכן יש ספק אם יש ערבות לנשים] אם יש אשה שאינה חייבת בתפילה בציבור שיכולה לעשות זאת זה טוב. איש לא יפסיד תפילה בציבור בשביל זה.