איך לנהוג בשבת חתן בתשעה באב נדחה

השנה תשע"ו חל ת"ב להיות בשבת מה הדין בחתן שמתחתן אחר ת"ב ובשבת זו עולה לתורה כמנהג, ויש הרבה מוזמנים לשבת, איך ינהגו ציבור המוזמנים בסעודה ג' שהיא סעודה המפסקת האם ייפרדו לאכול בצנעא או יאכלו כולם כאחד. אודה אם תציינו מקור

תשובה:

שלום רב,

מאחר שהנוהג הוא שאוכלים כל המוזמנים ביחד אין להפרד משום שזה ייחשב כאבלות בפרהסיא.

ראה בהליכות שלמה (ניסן-אב) עמוד תמא שניתן לעשות שבת חתן בשבת זו, אולם הוסיף: "ומ"מ לא יערכו את השמחה בפרסום וברוב עם כנהוג בשאר שבתות השנה". וראה שם בהערות מה שהביאו בשם הרב מפונביז'. ואמנם כתב במג"א סי' תקנב סק"יד: "ומ"מ ישב בדאבת נפש שלא ינהוג בשמחה (רוקח וש"ל) ולכן לא ישב בסעודת חברים" אבל זה רק באופן כללי שלא יזמין. משום שאי ההזמנה שלו אינה גורמת לאבלות בפרהסיא. אבל במקרה שאתה מציג כאן, שמגיעים אורחים ונהוג שכל סעודות השבת אוכלים ביחד, העובדה שהם יפרדו בסעודה השלישית בעצם גורמת לאבלות בפרהסיא, וכפי שכתב שם במשנה ברורה ס"ק כג: "בספר בכור שור חולק ע"ז ודעתו דמי שרגיל בכל שבת לסעוד סעודה זו עם חבריו ומיודעיו ומונע בשבת זו הו"ל כאבלות פרהסיא. ולכו"ע מותר לאכול עם ב"ב ויכול לברך בזימון כיון שהוא שבת".