קדיש על קבר הנפטר ביום השנה

שלום
האם יש חשיבות מיוחדת לאמירת קדיש במנין ביום השנה על קבר הנפטר? יש לעשות השתדלות לארגן אנשים או שדי להגיד בתפילות בבית הכנסת, ועל הקבר להגיד תהילים?
האם נכון שיש עדות שכלל לא נוהגות לעלות לקבר ביום השנה?
תודה

תשובה:

שלום רב,

הרבה נוהגים להביא מנין לומר קדיש על הקבר לאחר התהילים. אולם ברור שאין צורך לעשות השתדלות מרובה להטריח אנשים ואולי גם לבטל תורה בשביל זה.

בספר אורחות רבינו (ח"ד עמוד קל) מופיע שהקהילות יעקב ובנו הגאון ר’ חיים קנייבסקי שליט”א עלו לקבר רעייתו (אמו של ר’ חיים ורעייתו של הקהילות יעקב) לבדם! כלומר, למרות שבנקל ודאי היו יכולים להשיג מנין לומר קדיש. (בית הקברות כידוע נמצא ממש בסמוך לבתי מדרשות רבים). גם בספר הליכות שלמה הביאו בשם הרב אויערבאך שבמקום לטרוח ולטוס לקברו של האב או האם ביום השנה, עדיף לתת את הכסף לצדקה לעילוי נשמת הנפטר וזה יועיל לו הרבה יותר.

לשאלתך השניה האם יש עדות שלא נוהגים לעלות לקבר, בקרב בני ליטא בעיקר תלמידי הגר"א לא עולים לקברים מחשש להתדבקות החיצונים וכוחות הטומאה דבר שהזהיר עליו הגר"א, אבל דומני שכל שאר קהילות ישראל עולים לקברים..