הזכרת שם שמים לבטלה

שלום כבוד הרב,
נכון שיש איסור להגיד סתם " אלוהים"? בגלל שכתוב "לא תשא את שם ה' אלהיך לשווא כי לא ינקה ה' את אשר ישא את שמו לשווא" וצריך להגיד אלוקים, נכון?
למשל אני רוצה להגיד "אלוקים גדול" אז ככה אומרים ? וכשקוראים מתוך פסוק או חומש או ספר קדוש זה מותר כל זה נכון?
וכשמדובר על עבודה זרה ואלילים אז צריך להגיד אלוהים אחרים. אשמח שהרב ייאמת לי את הדברים.

תשובה:

שלום רב

אין להזכיר שם שמים לבטלה, שם אלוקים הוא אחד משבעת השמות שאסור למוחקם וממילא גם אסור לאומרם לבטלה, יש שהקילו בזה בשעת הלימוד כאשר הם מוזכרים בגמרא, אבל בסתם שיחת חולין הדבר אסור בהחלט.

מקורות:

למנהג בני אשכנז יש איסור מוחלט לומר בפה את אחד מהשמות שאינם נמחקים, שביניהם השם א-ל וא-לוהים [הכתיבה כמו שעשיתי מותרת]. וראה כאן שיש שאסרו אפילו הזכרת שם שמים בשפה זרה! הגר”ע יוסף זצ”ל ביחוה דעת ח”ג סי’ יג האריך להתיר לומר שמות הקודש תוך כדי אמירת פסוק בדרך לימודו בגמרא או בדרשה, אבל גם בזה הוראתו שלא להקל אלא כשאומר פסוק שלם, ולא חצאי פסוקים! בטח לא בהזכרה סתמית.

על עבודה זרה אומרים אלוהים אחרים כיון שזה כמובן לא שם קדוש.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב.
    הרב עובדיה בחזו"ע על ברכות וט"ו בשבט בסופו כתב שגם על חצאי פסוקים צריך להזכיר את שם ה'. וכ"כ בשו"ת יחוו"ד שהפנתם אליו. וכ"כ חיי אדם כלל ה סימן ב.