לתרומות לחץ כאן

שם השם על שטרות ה200 ש"ח החדשים!

בס"ד.
שלום,
נאמר לי שבשטר החדש של 200 מופיעה המילה "אלה-י",
לענ"ד , נראה שאין צורך להקפיד עליו באופן מיוחד מבחינת תשמישי קדושה מאחר ונכתב לצורך חול בעלמא בין ע"י מדפיסי השטר וגם ע"י המשורר כותב השיר עצמו שמופיע על השטר.
מה דעת כבודו?
תשובה:

שלום רב

אם אכן שם ה' מוזכר שם זה בהחלט עשוי להוות בעיה, הנושא של שם ה' שנכתב שלא לשם קדושה נידון יותר בהקשר של איסור מחיקה, אבל הבזיון אסור גם בשם כזה, ונצטרך להזהר איתו במקומות המטונפים וכדומה, וצ"ע כשנראה אותו בעינינו…

מקורות:

הגרש”ז אוירבך (הליכות שלמה, פרק כ, הערה לג) כתב שאין לחוש לביזיון השם בשטר הדולר שעליו מודפס המילים, “אנו סומכים באלקים”, ומשום שסמך על דברי הש”ך (יו”ד, סימן קעט, סעי’ יא), שכתב שאין קדושה לשם הנכתב בלעז, ולכן אין השטר דורש כבוד וטיפול מיוחד (אם כי הש”ך מדגיש שלכתחילה יש להיזהר בכך). למרות שיש פוסקים שחלקו על הש”ך (עי’ באריכות ב’שדי חמד’, מערכת מ, כלל יג), פסק הרב אוירבך שיש להקל בפרט בשמות שלא נכתבו כלל לשם קדושה (ועל-ידי גוים), לפי זה כמו כן אין לאסור כתיבת השם בשטרות אלא בלשון הקודש.

מנגד, הרב יעקב יצחק וייס (מנחת יצחק ח”א, סימנים יז-יח) כתב שאם כי לדעת הש”ך אין איסור מחיקה על שמות בלע”ז, עדיין יש איסור על ביזיון השם, וחשש זה קיים גם בשטרות ה’דולר’. ומכל מקום כאמור בנדון שלנו זו בעיה. הנושא של שם שנכתב שלא לשם קדושה נידון יותר בהקשר של מחיקת השם ולא בהקשר של בזיון השם שזה אסור גם בכהאי גוונא.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל