לתרומות לחץ כאן

אוכל כשר במסעדה לא כשרה מפני דרכי שלום

שלום לכבוד הרב היקר.
ידועה ההלכה האוסרת לאכול אוכל כלשהו, אפילו כשר, במסעדה שאינה כשרה.
שאלתי היא האם מותר לעשות זאת מפני דרכי שלום כאשר יש אירוע משפחתי והמשפחה רוצה שהבן ישתתף בסעודה.
האירוע הוא במסעדה שאוכלים בה מאכלות אסורות.
המשפחה יודעת שהבן דתי והבן מביא עימו אוכל כשר.
תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

נראה שבאופן זה שיש ממש חשש לעלבון ומחלוקת במשפחה ניתן להקל, ובלבד שהבן יביא אוכל שיהיה ניכר עליו שהוא שונה משאר המאכלים שכולם אוכלים. אולם, לכתחילה עדיף לשכנע אותם למצוא מקום כשר, אני משוכנע שניתן למצוא כזה אפילו בכשרות שאינה לכתחילה כבר יועיל הדבר לענין המראית העין.

מקורות:

הפוסקים דנים לגבי פונדק של גויים. אם מותר לאכול שם דג מלוח וחמוצים שהוכנו והוגשו על-ידי בעל הפונדק (הלא-יהודי) ונחלקו בזה הרמ"א והמהרש"ל (ים של שלמה, חולין פרק ח, סימן מד), כפי שצוין על-ידי הט"ז (יו"ד צא, ב).

הרמ"א פוסק שבנסיבות אלו, מותר לנוסע לאכול מאכלים אלו בצלחות הפונדק, ואילו המהרש"ל קובע שאסור לעשות כן. שתי הדעות לא מזכירים חשש אכילה או חשש כניסה לפונדק מפני מראית עין. בהנחה שמדובר באכילה ברבים, הרי שלכאורה ניתן ללמוד מדבריהם שאין חשש מראית עין באכילת אוכל כשר בתוך מסעדה לא-כשרה. אולם, הרב משה פיינשטיין (אגרות משה, או"ח ח"ב, סימן מ) פוסק שאסור להיכנס למסעדה לא-כשרה, מפני חשש מראית עין, כיון שיחשדו בו שאוכל אוכל לא כשר. אין להקשות על דבריו מדברי האחרונים הנ"ל, כיון שאפשר שדבריהם אמורים דוקא בפונדק שמיועד גם ללינה ולא רק לאכילה.

ומכל מקום יש קצת סייעתא מכאן לסמוך להקל בשעת הדחק כשיש חשש לעלבון של ממש, שהרי בלאו הכי נחלקו אחרונים אם אנחנו יכולים לחדש איסור מראית העין מדעתנו או די לנו במה שאמרו חז"ל, ראה רמ"א יו"ד פז ג שהחמיר ולעומתו פ]רי חדש שם שמיקל.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל