הבדלה לחולה בתשעה באב שחל במוצאי שבת

שלום וברכה
לכבוד הרב שליט"א
רציתי לדעת
חולה שהורה לו רופא חרדי שהוא צריך לאכול משום נטילת כדור מסוים
אלא שזקוק למעט מזון קודם נטילת התרופה
האם יש לאכול פחת משיעור או שכיון שאינו אז כבר יכול לאכול (כמובן שמובן שאינו כעת אין להרבות בתענוגים אבל האם צריך לשקול כל אכילה)

מה לגבי הבדלה האם עושים בשמים
ומתי עושים הבדלה אם הפעם הראשונה של הכדור היא בשעה עשר

תזכו למצוות ותודה רבה

תשובה:

שלום רב

נשמע שפטורים לגמרי מהצום ולא צריך שיעורים, אם תפרט את המחלה בדיוק נוכל לקבוע יותר ברור. לגבי זמן ההבדלה נחלקו הדעות, בס' מועד לכל חי סי' י סעי' מט כתב להבדיל מיד אחרי ערבית כמו בכל השנה וכן דעת הגר"ח קנייבסקי להלכה, וכ"כ בשו"ת מנחת יצחק ח"י סי' לא, אולם בכף החיים סי' תקנו ס"ק ט וברכי יוסף שם אות ב כתבו שיבדיל בשעה שצריך לאכול, וכן פסק בשמירת שבת כהלכתה פרק סב סעי' מו ועוד מאחרוני זמנינו, ונראה שכך כדאי יותר.

חולה שאוכל רק שיעורים בשביל לבלוע כדור [שוב לא קבענו במצבך עדיין ענין זה] אינו צריך להבדיל, כך כתב באמת ליעקב עמ' רכז ובשבט הלוי ח"ח סי' קכט.

חולה המבדיל אינו מברך על הבשמים, ראה שו"ע שם סעי' א ומגן אברהם ומשנה ברורה.