כמה זמן ניתן לעשות סעודת סיום מסכת לאחר הסיום ?

לכבוד הרבנים שלום רב.
ברצוני לשאול. אדם שהגיע לסיומה של מסכת עד מתי ניתן להשהות את סיומה?

תשובה:

שלום רב,

כתב הרמ"א (יו"ד סי' רמו סעי' כו): "כשמסיים מסכת, מצוה לשמוח ולעשות סעודה, ונקראת סעודת מצוה". וראה שם בפתחי תשובה (ס"ק ח') שהביא את תשובתו של החוות יאיר, שניתן לעשות סעודה גם ביום שלמחרת. והסתפק האם גם בכל השבוע לאחר הסיום כמו בסעודת שבע ברכות. ובוש"ת מנחת יצחק (ח"ח סי' מה) הוסיף, שבמקום שמותר לאכול בשר בסיום למרות שללא הסיום היה אסור, כמו בתשעת הימים. מותר לעשות כן רק בשעת הסיום עצמו. ולא ביום שלאחריו. כלומר, תמיד יש עדיפות לזמן הסיום עצמו.

אמנם, יש כאלה שנוהגים להשאיר מעט מסוף המסכת להזדמנות כדי לעשות סעודת סיום. מקור המנהג הוא הש"ך (שם ס"ק כז) בשם המהר"ם מינץ, וכך כתב שם: "שבאין לסוף מסכתא ישייר מעט בסוף עד שעת הכושר יומא דראוי לתקן בו סעודה כו' ולכך נהגו כל הבעלי בתים לילך על הישיבה בתחלת הזמן ולכך מנהג להודיעם כשבא הרב לסיים המסכתא כדי שיבואו הבני בית גם כן לסיומא ואז יהיו שמה תחלה וסוף ויחזרו אחר מנין לומר קדיש דרבנן ועשרה בני רב פפא והיא סעודת מצוה דאפילו אבל תוך י"ב חודש על אביו ואמו יכול לסעוד שם". אבל יש לשים לב, מקור הדחייה היא למטרת סעודת המצווה להרבות את כבוד התורה ולומדיה…