פרטים באזכרה של סבתא

שבוע טוב וחודש טוב.

1. רציתי לשאול איזה קדיש אומרים אחרי שיעור האם אומרים על ישראל שנאמרת לפני עלינו לשבח בתפילת שחרית או יהא שלימה בערבית.
2. למה בשחרית הקדיש הוא על ישראל לפני עלינו לשבח ובערבית הוא יהא שלמא.
3. לסבתא שלי יש אזכרה היום בערב ראש חודש האם אני בתור נכד יכול להגיד קדיש כי הבנים לא דתיים ולא אומרים היום יגידו באזכרה אבל מחר שחרית ומנחה לא.
4. האם זה טוב ונכון שמחר אעלה בע"ה לספר תורה ואגיד קדיש בעליית רביעי.
5. איפה בקדיש זה שאומר קדיש לא חוזר אחרי הציבור ואומר אמן.
6. האם נכון לעלות בתור שליח ציבור מחר במנחה או לא נדרש.

בברכה,

תשובה:

שלום רב

1. אחרי שיעור אומרים על ישראל.

2. ההבדל הוא פשוט, קדיש על ישראל לא נאמר בגלל העלינו לשבח אלא משום שלפני כן אמרנו פיטום הקטורת, בערבית לא אומרים פיטום הקטורת…

3. אם אין לך הורים תוכל לומר קדיש, אם יש לך הורים, תוכל לעשות זאת רק ברשותם.

4. בהחלט דבר ראוי.

5. אומר הקדיש תמיד מקדים את הציבור, "ואמרו אמן", הוא לא חוזר עוד פעם ועונה עמהם. אמן זה קבלת הדברים, מי שאמר אותם לא צריך לשוב ולקבלם.

6. בודאי יועיל לעילוי נשמתה.

בשורות טובות ותמיד שמחות. ועיקר העיקרים לזכור, שהעילוי נשמה הגדול ביותר הוא לקבל קבלות טובות של התחזקות במצוות לעילוי נשמת הנפטרים, זה עושה להם את העונג הגדול ביותר, עוד מצוות עוד תורה עוד תפילה בכוונה, וכו'.